WiFi | Uvođenje Aerohive mrežne infrastrukture u banci
 

Aerohive


Studija slučaja | Mrežna infrastruktura bankarskog sektora

 
 

Pregled tvrtke

Organizacija je jedan od lidera u bankarskom sektoru, a na hrvatskom tržištu posluje od 1996. godine. Nudi financijske proizvode i usluge pravnim osobama, javnim institucijama i građanima. Mrežu unutar Hrvatske čini 70 poslovnica i preko 1000 zaposlenih. Organizacija ima prihode preko 445 milijuna kuna.

Izazov

Organizacija je imala potrebu za učinkovitim wireless rješenjem koje bi omogućilo nesmetan rad svih pristupnih točaka. Jedna od presudnih potreba bila je jednostavno upravljanje cjelokupnom infrastrukturom i prometom gostiju. Također, rješenje se trebalo integrirati u središnjicu i sve ostale poslovnice na području Hrvatske.

Rješenje

Rješenje je omogućilo bežični pristup internetu u svim poslovnicama, stabilnu internetsku vezu, upravljanje cjelokupnom infrastrukturom s jedne lokacije te nesmetan rad svih pristupnih točaka.

Rezultat

U poslovnicama je uspostavljena stabilna internetska veza i osigurana prihvatljiva jačina signala te brz prijenos podataka.

 
 

Izazov

U poslovnicama je postojalo strukturno kabeliranje i PoE injektori koji su se istodobno koristili i za IP telefone. Rješenje koje se koristilo bilo je fizički odvojeno od produkcijske mreže te se koristio zasebni internet link. Sustav je bio konfiguriran na način da se koristilo više SSID-ova za odvajanje tipova prometa dok su svi korisnici dijelili isti PSK (Pre Shared Key). S obzirom na učestalost posjeta korisnika bankarskih usluga poslovnici, došlo se do zaključka da prethodno rješenje nije omogućavalo jednostavno upravljanje gostima koji se prijavljuju na mrežu. S druge strane, poslovnice nisu imale lokalni link za internet već su koristile centralni, a bile su povezane 10Mbps linkom.

Rješenje

Maidea je kao rješenje ponudila opremu tvrtke Aerohive Networks čiji je regionalni partner. Određen je optimalan broj pristupnih točaka bežične mreže na način da je napravljena 3D simulacija rasprostiranja signala bežične mreže te su određene pozicije i broj pristupnih točaka bežične mreže koji osiguravaju prihvatljivu jačinu signala i brzine prijenosa podataka. Projekt je proveden u dvije faze. U prvoj fazi su Wi-Fi-em pokrivene centralne lokacije te instalirane upravljačke i nadzorne komponente, dok su u drugoj fazi pokrivene ostale poslovnice na području Hrvatske.

S obzirom da ne postoji jedinstvena točka kvara (single point of failure) čime je osiguran nesmetan rad pristupnih točaka osoblje može nesmetano koristit internetsku mrežu, a promet i klijenti se raspodjeljuju unutar 2.4 GHz i 5 GHz spektra. Pomoću Aerohive-a je također izvršena prioritizacija aplikacija za osoblje i goste.

Sada svaki zaposlenik pristupa mreži nakon autorizacije i autentifikacije, a gosti se mogu, kao i osoblje, spojiti na internet i koristiti ga unutar bilo koje od poslovnica. Upravljački sustav je omogućio zasebno spajanje gostiju i osoblja na mrežu. Gosti se mogu na jednostavan i kontroliran način registrirati na Wi-Fi mrežu. Osim jednostavne instalacije, lako upravljaju sigurnosnim i vatrozid postavkama.

Rezultat

Aerohive infrastruktura je organizaciji pružila savršeno rješenje za njihove potrebe. Omogućilo je osoblju i gostima nesmetano i besprijekorno spajanje na internet i rad. Osim toga, sada na jednostavan i kontroliran način mogu upravljati infrastrukturom i novim pristupnim točkama. Rješenje je također omogućilo administratorima daljnje razvijanje mreže. U slučaju povećanja broja Wi-Fi klijenata za 100%, nije potrebno dodavati dodatne licence te ne nastaju dodatni troškovi.